Sposoby podawania kawy
Kawy po włosku
ESPRESSO - baza dla innych rodzajów kaw; kawa z ekspresu przygotowywana przez przepuszczenie małej ilości wody pod dużym ciśnieniem przez drobno zmieloną kawę
RISTRETTO (stretto) - espresso z bardzo małą ilością wody
DOPPIO - podwójna espresso
CAFFÉ LUNGO (americano) - rozcieńczona wodą espresso
CAFFÉ MACCHIATO - macchiato oznacza "nakrapiana"; espresso z niewielką ilością mleka
CAPPUCCINO - espresso z kapturkiem ("cappuccino") ze spienionego mleka
CAFFÉ CORRETTO - espresso z łyczkiem grappy
CAFFÉ ALLA BORGIA - espresso zroszone wódką brzoskwiniową i posypane cynamonem
CAFFÉ PONCIO - espresso z kilkoma kroplami rumu i skórką cytryny
BICERIN - specjał z Turynu; mieszanka espresso, czekolady i gęstej śmietanki
CAFFÉ LATTE - włoska kawa z mlekiem
CAFFÉ CON PANNA - rozcieńczona wodą espresso z bitą śmietaną
CAPPUCCINO CON PANNA - cappuccino z kapturkiem ze śmietanki zamiast mlecznej pianki
MAROCCHINO - inny wariant caffe macchiato z odrobiną kakao
LATTE MACCHIATO - mleko z niewielką ilością kawy
Kawa po francusku
CAFÉ AU LAIT - francuska kawa z mlekiem, w której przeważa mleko
CAFÉ BRULOT - podpalana kawa z mieszanką koniaku, przypraw i cukru
CAFÉ CRÉME - francuska espresso z mlekiem; podobna do cappuccino
CAFÉ LIÉGOIS - francuska kawa mrożona z lodami waniliowymi i śmietanką
CAFÉ NATURE - francuskie określenie czarnej kawy
CAFÉ SERRÉ - francuska espresso z bardzo niewielką ilością wody
CAFÉ VIENNOIS - tak nazywa się we Francji austryjacki specjał o nazwie Einspänner
Kawa po wiedeńsku
MOKKA - austriacka mała czarna, wyjątkowo mocna
BIEDERMEIER - duża mokka z likierem morelowym i bitą śmietaną; specjalność austriacka
EINSPÄNNER (wytężona) - czarna kawa albo mokka w szklance, z bitą śmietaną
FIAKER - espresso albo mokka z rumem lub koniakiem podawana w szklance, z bitą śmietaną, podobnie jak Einspänner
KAFFEE VERKEHRT (NA OPAK) - bardzo jasna kawa z mlekiem, w której proporcje są odwrócone: więcej jest mleka niż kawy
KAPUZINER (KAPUCYN) - duża czarna kawa z niewielką ilością mleka albo bitej śmietany
MARIA THERESIA - mokka z łyczkiem likieru pomarańczowego
MARILOMAN - gorąca mokka z koniakiem albo dla odmiany espresso z likierem Cointreau
MAZAGRAN - słodzona, ostudzona lodem mokka z likierem maradchino i rumem
MELANGE - austryjacki wariant kawy z mlekiem, podawany jest z dużą ilością mlecznej pianki, ale zdarza się czasem i bez niej
OBERMAYER - duża czarna kawa z warstewką zimnej śmietanki; jej nazwa pochodzi od nazwiska jednego z filharmoników wiedeńskich
SCHWARZER - czysta kawa bez mleka czy śmietanki; tak nazywa się ją tylko w Austrii i Niemczech, u nas po prostu "czarna"